Asiakastieto Media

Maksamattomista vuokrista johtuvat maksuhäiriöt kasvaneet hieman tammi-maaliskuussa

Artikkeli20.06.2022

Maksamattomista vuokrista johtuvat maksuhäiriöt kasvaneet hieman tammi-maaliskuussa

Vuokralaisen luottotiedot kannattaa selvittää aina ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

Kun vuokraat asuntoa, kannattaa vuokralaisen luottotiedot selvittää aina ennen sopimuksen allekirjoittamista. Vuokrista johtuvia maksuhäiriöitä on rekisteröity tämän vuoden tammi-maaliskuussa 3 750 kappaletta. Määrä on noin 3 % enemmän kuin vastaavana ajanjaksona 2021. Maksuhäiriö ei aina ole este vuokrasopimuksen tekemiseksi, mutta silloin kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan, jotta vuokranantaja voi välttää taloudellisia tappioita.

Lue Asiakastiedon Vuokranantajaraportin kehitystyöstä vastaavan Johanna Iisalon vinkit turvallisempaan asunnon vuokraamiseen. 

1. Tee kattava vuokrailmoitus, jossa ilmoitat myös vuokraamisen ehdoista
Tee asunnosta kattava ilmoitus, jonka avulla vuokralainen saa hyvän käsityksen asunnon kunnosta, varustuksesta ja mahdollisista ehdoista. Ilmoituksessa kannattaa mainita, että luottotiedot tarkastetaan sopimuksen tekemisen yhteydessä. 

2. Keskustele vuokralaiskandidaatin kanssa
Varaa aikaa vuokralaisehdokkaan kanssa keskusteluun. Näin saat kattavamman kuvan vuokralaiskandinaatin elämäntilanteesta ja onko hän esimerkiksi hakemassa lyhyt- vai pitkäaikaista vuokra-asuntoa itselleen. 
Jos vuokralaiseksi pyrkivällä on maksuhäiriöitä, voitte käydä läpi niihin johtaneita syitä ja mikä hakijan taloudellinen tilanne on tällä hetkellä. Vastaa kattavasti myös vuokralaiseksi pyrkivän kysymyksiin. 

3. Tarkista vuokralaiskandidaattien dokumentit ja luottotiedot
Vuokralaiseksi pyrkivän henkilöllisyys kannattaa aina tarkistaa. Lisäksi voit pyytää nähtäväksesi palkka- tai opiskelijatodistusta, jotta voit varmistua vuokralaiseksi pyrkivän kyvystä maksaa asunnon vuokra. Voit myös pyytää suosituksia aiemmilta vuokranantajilta.
Tarkista aina vuokralaisen luottotiedot ennen sopimuksen tekemistä. Luottotieto-otteessa näkyy maksuhäiriön tyyppi ja summa. Jos vuokralaiseksi pyrkivällä on esimerkiksi tuoreita maksuhäiriömerkintöjä maksamattomista vuokrista, sisältyy vuokrasopimuksen tekemiseen iso riski. Jos henkilö on maksuhäiriön jälkeen saanut taloutensa parempaan kuntoon, voi sopimusta harkita. Lue tästä lisää vuokrista aiheutuneista maksuhäiriöistä.

Omatieto-palvelusta voit hankkia Vuokranantajan raportin, joka punnitsee vuokralaisen luottotiedot sekä työsuhteen ja antaa päätösehdotuksen vuokraamisesta. Jos asuntoon on muuttamassa kaksi henkilöä, vuokranantajan raportilla voit tarkastaa molempien tiedot samalla kertaa. 
Muistathan, että Vuokranantajan raportin kulut ovat vuokranantajalle verovähennyskelpoisia.

4. Tee vuokrasopimus ja käy sen ehdot läpi
Kun olet valinnut sopivan vuokralaisen, käy vielä läpi vuokrasopimuksen ehdot. Mitä vuokralainen saa asunnossa vuokrasuhteen aikana tehdä ja mitä ei. Saako huoneistoon tuoda lemmikkejä, maalata seiniä tms. Varmista, että ehtosi ovat lainmukaisia (Laki asuinhuoneiston vuokraamisesta)
Kerro vuokralaiselle, että kannattaa olla heti yhteydessä, jos vuokranmaksussa on syystä tai toisesta ongelmia. 
Varmista vielä, että vuokralaisella on mahdollisuus hankkia asuntoon kotivakuutus. Jos vuokralainen ei voi esimerkiksi maksuhäiriöiden takia saada kotivakuutusta, voit myös itse hankkia sen asuntoon. 

”Hyvä vuokrasuhde perustuu molemminpuoliseen luottamukseen, joten kannustan avoimeen kommunikaatioon kaikissa vuokrasuhteen vaiheissa. On kaikkien etu, jos vuokralaisella on olo, että voi turvallisesti kertoa vuokranantajalle vaikkapa rikkoutuneista kodinkoneista”, Johanna Iisalo muistuttaa.

Vinkit antoi Asiakastiedon Omatieto-verkkopalvelusta vastaava Johanna Iisalo. Omatieto.fi-osoitteesta löydät myös vuokranantajille kehitetyn Vuokranantajan raportin, jonka avulla voit nopeasti tarkastaa 1–2 vuokralaiskandidaatin luottotiedot. Raportti antaa myös päätösehdotuksen vuokrasopimuksen tekemisestä. 

Lue luottotiedoista sekä vuokranantajan raportista: Omatieto.fi

 

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Mediayhteydet

Lehdistökontakti

markkinointitiimi@asiakastieto.fi