Asiakastieto Media

Huijausviestit - neljä vinkkiä huijausviestin tunnistamiseen

Blogikirjoitus26.05.2023

Huijausviestit - neljä vinkkiä huijausviestin tunnistamiseen

Huijausviestit ovat yleinen ongelma, jolta on käytännössä mahdotonta välttyä kokonaan. Huijausviestejä voi tulla tunnettujen tahojen, kuten verottajan, poliisin, postin tai pankkien nimissä. Huijaus voidaan yrittää tehdä tekstiviestien, WhatsApp-viestien ja sähköpostiviestien avulla. Huijausviestien tunnistaminen voi olla vaikeaa, jolloin niihin saattaa kiireessä tai epähuomiossa reagoida ja joutua huijauksen uhriksi.

Tässä artikkelissa käymme läpi, miksi huijausviestejä tulee, miten ne voi tunnistaa, mitä huijausviestin saadessa tulee tehdä ja miten huijausviesteiltä voi yrittää suojautua.

Huijausviesteistä lyhyesti :
•    Huijausviestillä pyritään huijaamaan vastaanottajaa henkilökohtaisten tietojen saamiseksi.
•    Huijausviestin voi tunnistaa liian hyvältä kuulostavasta mahdollisuudesta, kiireentunnusta, epäilyttävistä lähettäjän tiedoista ja kirjoitusvirheistä.
•    Jos epäilet saaneesi huijausviestin, tarkista lähettäjän tiedot ja raportoi viesti roskapostiksi.
•    Paras suojautumiskeino huijausviestejä vastaan on oma huolellisuus.
•    Hyödynnä Tietovahti-palvelua saadaksesi ilmoituksen, jos tietojasi jaetaan pimeässä verkossa.

Huijausviestillä pyritään huijaamaan vastaanottajaa henkilökohtaisten tietojen saamiseksi

Huijausviestien tarkoituksena on tavalla tai toisella huijata viestin vastaanottajaa; huijausviesti voi sisältää linkkejä tai tiedostoja, jotka sisältävät viruksia tai muita haittaohjelmia. Virukset aiheuttavat haittaa vastaanottajan laitteissa ja niitä voidaan hyödyntää tietojen kalasteluksi.

Rikolliset voivat pyrkiä huijausviestin avulla saamaan haltuunsa vastaanottajan henkilökohtaisia tietoja, kuten käyttäjätunnuksen ja salasanan, henkilötunnuksen, osoitetiedot, luottokorttitiedot tai passin kuvan. Näiden tietojen vuotaessa rikollisten käsiin, voi huijaus johtaa identiteettivarkauteen.

Huijausviesti voi pahimmillaan johtaa identiteettivarkauteen.

Tarkoittaako huijausviestin tai -puhelun saaminen, että omat tiedot ovat vuotaneet rikollisille?

Rikolliset hankkivat sähköpostilistoja ja puhelinnumeroita esimerkiksi pimeästä verkosta. Jos sähköpostiosoitteesi on vanha ja olet käyttänyt sitä useassa eri palvelussa, on todennäköistä, että se on vuotanut rikollisten haltuun. 

Rikolliset eivät todennäköisesti onnistu toteuttamaan identiteettivarkautta pelkästään sähköpostiosoitteella tai puhelinnumerolla, mutta he voivat niiden avulla yrittää saada lisää tietoja tai huijata uhria jollain toisella tavalla. Esimerkiksi virusten ja haittaohjelmien levittäminen ovat yleisiä häiriöitä, joilla aiheutetaan vastaanottajalle vahinkoa.

4 vinkkiä, miten tunnistat huijausviestit

Suurin osa huijausviesteistä on onneksi helppo tunnistaa, joten omalla huolellisuudellasi voit välttyä suurimmilta vahingoilta. Lue alta neljä vinkkiä, joiden avulla tunnistat huijausviestin.

1. Liian hyvältä kuulostava mahdollisuus

Huijausviestit on mahdollista tunnistaa pitämällä maalaisjärjen mukana viestiä lukiessa: jos viesti kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole totta. Suhtaudu viestiin varauksella, jos siinä luvataan sinulle esimerkiksi isoja rahoja, arvontavoittoja tai yllätyspaketteja. Mikäli olet oikeasti voittanut arvonnassa, todennäköisesti muistat itse osallistuneesi kyseiseen arvontaan.

2. Kiireentuntu: ”Klikkaa heti!”

Huijausviestin voi usein tunnistaa myös kiireen tunnusta; jos viestillä pyritään saamaan sinut toimimaan nopeasti tai tekemään jotain äkkinäistä, on hyvin todennäköistä, että kyseessä on huijausviesti. Esimerkiksi: ”Klikkaa linkkiä heti”, ”Lähetä tiedot heti” ja muut vastaavat nopeaan toimintaan ohjaavat kehotukset ovat hälytysmerkkejä, joita huomatessa kannattaa pysähtyä.

3. Epäilyttävä nimi, sähköpostiosoite tai puhelinnumero

Huijausviestit voivat vaikuttaa ulkonäkönsä ja jopa lähettäjän nimen perusteella varsin aidoilta. Usein lähettäjän nimessä voi olla kuitenkin virhe, joka paljastaa huijauksen. Jos nimi on kirjoitettu oikein, on hyvä tarkistaa myös mistä sähköpostiosoitteesta tai puhelinnumerosta viesti on tullut. Esimerkiksi sähköpostiosoitteen loppuosassa voi olla epämääräisen kuuloinen osoite, josta voi havaita lähettäjän vilpillisyyden.

4. Kirjoitusvirheet tekstissä

Huijausviesteissä on tyypillistä, että tekstissä on pieniä tai suuria kirjoitusvirheitä. Vaikka tekoälyn kehittyminen auttaa kirjoittamaan viestejä paremmin, erityisesti suomeksi kirjoitetuissa viesteissä voi silti olla virheitä. Esimerkiksi sanat voivat olla tavutettu väärin tai tekstissä voi olla muita pieniä kielivirheitä.

Vaikka tekoälyn kehittyminen auttaa kirjoittamaan viestejä paremmin, viesteissä voi silti olla virheitä.

Tunnista tunnettujen tahojen nimissä lähetetyt huijausviestit

Vero-huijausviesti

Verottaja kertoo sivuillaan, että heidän nimissään on lähetetty vero huijausviestejä, joilla saatetaan vaatia esimerkiksi maksamattomia veroja tai kertoa veronpalautuksesta, jota ei ole olemassa.

Vero huijausviestin voi tunnistaa lähettäjän tiedoissa olevista virheistä, suojaamattomasta nettisivulinkistä tai tekstiviestissä olevista linkeistä; verottaja sanoo sivuillaan, että ei koskaan sisällytä tekstiviesteihin linkkejä.

Lue lisää verottajan sivulta

Poliisin huijausviesti

Myös poliisin huijausviestit ovat yleinen ongelma. Poliisi kertoo sivuillaan saaneensa ilmoituksia huijausviesteistä, joita on lähetetty poliisin johdon nimissä. Viestien sisältö vaihtelee, mutta yhtenäistä niille on väite vastaanottajan rikollisesta toiminnasta ja vaatimus selvityksen antamiseen sähköpostitse.

Poliisin huijausviestin voi tunnistaa huonosta suomen kielestä, epämääräisestä sähköpostiosoitteesta ja pankkitunnuksien pyytämisestä. Oikea poliisi ei koskaan pyydä pankkitunnuksia, luottokorttitietoja tai rahan lähettämistä.

Lue lisää poliisin sivulta

WhatsApp huijausviesti

Huijausviestejä voi saada myös eri viestintäsovellusten kautta, kuten WhatsAppissa. WhatsApp huijausviestissä voidaan esimerkiksi esiintyä huijatun lapsena tai ystävänä ja kerrotaan oman puhelimen pudonneen vessanpönttöön, jonka vuoksi yhteydenotto ei ole mahdollista omasta puhelimesta. Tämän jälkeen huijattua pyydetään lähettämään rahaa viestissä ilmoitetulle tilinumerolle.

WhatsApp huijausviestin voi tunnistaa tuntemattomasta numerosta ja kiireellisistä toimintakehotteista. 

Saitko huijausviestin? Tee nämä 3 asiaa välittömästi

Jos saamasi viesti herättää epäilyksesi ja havaitset viestissä yhden tai useamman tässä artikkelissa läpikäymämme kohdan, ole varovainen. Älä missään tapauksessa klikkaa epäilyttävän viestin linkkejä tai avaa sen mukana tulleita liitetiedostoja, ellet ole varma viestin aitoudesta.

Toimi näin, jos epäilet saaneesi huijausviestin:

1. Tarkista lähettäjän nimi
Tarkista lähettäjä viemällä hiiren kursori lähettäjän nimen päälle, mutta älä klikkaa nimeä. Sähköpostiohjelma avaa viereen lähetysosoitteen. Jos lähetysosoite ei täsmää lähettäjän nimen kanssa, kyseessä on todennäköisesti huijaus. Lähetysosoite voi muistuttaa oikeaa osoitetta.

Jos olet saanut huijausviestin tekstiviestillä tai viestintäsovelluksessa, voit yrittää etsiä lähettäjän tietoja hakukoneiden avulla.

2. Raportoi epäilyttävä viesti roskapostiksi
Sähköpostiohjelmassa voi raportoida epäilyttäviä viestejä roskapostiksi, jonka avulla kyseisiä viestejä ei tulisi jatkossa enää roskapostisuodattimien läpi. 

3. Poista viesti
Kun olet raportoinut viestin roskapostiksi, sähköpostijärjestelmä tyypillisesti poistaa viestin automaattisesti. Mikäli niin ei käy, poista viesti itse, ettet vahingossa palaa siihen myöhemmin.

Suojaudu huijausviesteiltä omalla huolellisuudella

Valitettavasti huijausviesteiltä on käytännössä mahdotonta suojautua kokonaan, niitä tulee lähes jokaiselle. Suurin osa viesteistä on onneksi helppo tunnistaa tämän artikkelin vinkkien avulla. Voit myös aina ilmoittaa epäilyttävät viestit sähköpostissasi roskapostiksi, jotta niitä ei tulisi jatkossa niin paljon.

Paras suojautumiskeino huijausviestejä vastaan on olla aina huolellinen, kun huomaa tai avaa hiemankaan epäilyttäviä viestejä. Älä koskaan syötä salasanoja saamiisi viesteihin tai anna vastauksissa henkilökohtaisia tietojasi.

Tietovahti ilmoittaa, jos tietosi ovat vuotaneet
Kun Tietovahti-palvelu on käytössäsi, saat ilmoituksen, jos tietojasi jaetaan pimeässä verkossa. Tietovahti ei pysty täysin estämään sinua saamasta huijausviestejä tai -puheluita, mutta sen avulla osaat olla varuillasi ja tiedostat, jos huijausyritysten riski kasvaa tietojen vuotamisen myötä. Tietovahti-palveluun sisältyy myös 24/7-tuki, josta saat apua aina, kun tarvitset.

Lue lisää Tietovahdista ja tilaa palvelu käyttöösi jo tänään ››
 

Yhteyshenkilöt

Ville Kauppi

Ville Kauppi

Lehdistökontakti

PR and Communications Manager

ville.kauppi@asiakastieto.fi

+358102707504