Asiakastieto Media

Maksuhäiriöinen henkilö voi jo nyt nopeuttaa merkintöjen poistumista

Tiedote25.06.2018

Maksuhäiriöinen henkilö voi jo nyt nopeuttaa merkintöjen poistumista

19.6. julkaistun uutisen mukaan joukko kansanedustajia on jättänyt lakialoitteen, jossa esitetään luottotietolain muuttamista niin, että kuluttajan maksuhäiriömerkinnät tulisi poistaa heti, kun niitä koskeva saatava on maksettu. Suomen Asiakastieto Oy:n maksuhäiriödataan ja pitkäaikaiseen tilastolliseen analyysiin perustuvan arvion mukaan muutos nykytilaan ei olisi kovin suuri.

Asiakastiedon henkilöluottotietorekisterissä oli maaliskuun lopussa 376 300 henkilöä, ja heillä on keskimäärin 15 maksuhäiriömerkintää. Heistä 9 300 eli 2,5 prosenttia on sellaisia, joiden kaikki maksuhäiriömerkinnät poistuisivat, jos merkintöjen tallennuskäytäntöä muutettaisiin esitetyllä tavalla. Näillä henkilöillä on kaikissa maksuhäiriömerkinnöissään lisätieto siitä, että saatava on maksettu.

Päivitetty: Tutustu vuoden 2021 tilanteeseen

Jo nyt maksuhäiriöinen henkilö voisi nopeuttaa häiriömerkintöjensä poistumista maksamalla ne. Suppeassa ulosotossa todetusta esteestä aiheutunut UMS-merkintä poistuu nykykäytäntöjenkin mukaan, kun ulosotto tai henkilö itse ilmoittaa luottotietorekisteriin saatavan maksetuksi. Tämän tyyppisiä merkintöjä on lähes 40 prosenttia kaikista kuluttajan maksuhäiriöistä.

Velat kannattaa aina maksaa, vaikka niistä olisi tullut jo maksuhäiriömerkintäkin. Maksuhäiriömerkinnän tulee kuvata henkilön maksukykyä ja maksuhalua. Näin näyttää myös olevan, sillä Asiakastieto saa varsin vähän ilmoituksia maksunsuorituksista. Maksuhäiriömerkintöjen tallennusajat ovat Suomessa yleiseurooppalaista tasoa.

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804