Otsa ylös ja eteenpäin: Perheyrityksen kvartaali on 25 vuotta
Uutinen21.12.2020
Koronasta elpyminen tulee viemään pitkään. Kalaneuvos pyrkii kuitenkin toteuttamaan ensi vuonna kasvuharppauksen.
Vuosi 2020 muistetaan Kalaneuvos Oy:ssä ainakin kahdesta syystä. Ensinnäkin kalanjalostukseen erikoistunut yritys sai tänä syksynä päätökseen kolme vuotta kestäneen tehtaan laajennusprojektin eli lähes 30 miljoonan euron investoinnin. Toiseksi korona toi mukanaan ison iskun. Kun Suomi sulkeutui keväällä, hotelli- ja ravintola-alan myynti putosi ja vienti sakkasi. Tästä koitui miljoonien myyntitappiot. Alkusyksystä työntekijöitä lomautettiin.
Toimitusjohtaja Veijo Hukkanen kertoo olevansa kuitenkin luottavainen ensi vuoden osalta. Kaikki ovat jälleen töissä, ja joulusesonki on käynnissä.
Kalaneuvos on kala-alan suurin toimija Suomessa. Konserniin kuuluvat myös Turussa ja Kaskisissa toimiva Martin Kala ja kalankasvatukseen erikoistunut Nordic Trout, jonka toimipisteet ovat Manner-Suomessa, Ahvenanmaalla ja Ruotsissa. Työntekijöitä konsernilla on 280, ja sen yhteen laskettu liikevaihto on noin 120 miljoonaa euroa. Ensi vuodelle se odottaa viennin kasvua. Nyt viennin osuus liikevaihdosta on yli 20 prosenttia. Siitä neljäsosa tulee Aasiasta, kuten Japanista ja Kiinasta.
– Meillä on potentiaalia kasvaa: tuotantokapasiteettimme 2,5-kertaistui laajennuksen myötä, toimitusjohtaja kertoo.
Kasvuasenne kumpuaa Hukkasen mukaan tahdosta taata työpaikka tulevillekin sukupolville. Yrityksessä on mukana koko Hukkasen kymmenhenkinen perhe.
– Meillä perheyrittäjillä kvartaali on 25 vuotta. Siellä voi olla 3–4 todella vaikeaakin vuotta. Niistä selvitään, kun katsotaan ja uskotaan tulevaisuuteen. Perheyrittäjät tekevät työtä sydämellään ja ymmärtävät, että aina ei voi tehdä tulosta. Välillä tulee notkahduksia, Hukkanen sanoo.
Tästä hyvä opetus oli 1990-luku. Tuolloin yritys taisteli neljä vuotta ennen kuin suunta kääntyi paremmaksi.
Vuosi 2021 kiristää kilpailua
Vallitsevaa koronatilannetta Hukkanen pitää vaikutuksineen lähes yhtä mittavana kuin 1990-luvun lamaa.
– Tämä on melkein samanlainen romahdus, mutta ei niin paha, koska korot ovat noin kymmenesosa silloisista koroista. Se on iso apu, jolla tästä selvitään, yrittäjä sanoo.
Kriisin vaikutukset kestävät kuitenkin pitkään. Hän arvioi, että tällä kertaa elpyminen vie yritykseltä 2–4 vuotta. Jos isoa investointia ei olisi tehty, taloudellinen tilanne olisi parempi.
Investoinnit heijastavat kuitenkin yrityksen uskoa tulevaan. Viisi vuotta sitten ostettu kalankasvatusyritys takaa raaka-aineiden saatavuuden, ja laajennuksen myötä käytössä on Hukkasen mukaan Pohjoismaiden tehokkain kalansavustamo.
Hän arvioi, että ensi vuonna luvassa on raju kilpailun kiristyminen, kun koronatilanne helpottaa. Markkina tulee myös uudistumaan. Yrityskaupat ovat kiihtyneet jo tänä syksynä.
Luvassa on myös konkurssiaalto. Sen syvyys riippuu kriisin pituudesta.
– Jos tilanne jatkuu kesän yli tällaisena, tulee tuhansia konkursseja. 1990-luvulla niitä tuli huonoimpana vuonna yli 8 000, Hukkanen sanoo.
Miltä 2021 ja konkurssikehitys näyttävät? Lue Jukka Ruuskan ja Juho Romakkaniemen haastattelu.
Koronakriisi tulee jättämään yrittäjiin jäljen. Hukkanen kuitenkin muistuttaa, että kaikki olisivat yrittäjiä, jos se olisi helppoa.
– Mottoni on ollut 1990-luvulta asti ”otsa ylös ja eteenpäin”, yrittäjä sanoo.
Teksti: Silja Eisto Kuva: Kalaneuvos