Asiakastieto Media

Puolison tekemä 20 000 euron pikavippipetos jätti henkiset jäljet

Blogikirjoitus21.08.2023

Puolison tekemä 20 000 euron pikavippipetos jätti henkiset jäljet


Jaana joutui identiteettivarkauden uhriksi ikävällä tavalla, kun kävi ilmi, että oma silloinen puoliso oli käyttänyt hänen tietojaan pikavippien hakemiseen lähes 20 000 euron edestä. Oma luottokielto -merkintä oli apuna tilanteen pysäyttämiseksi.

Jaanan nimi on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi. Hän halusi kuitenkin jakaa oman tarinansa, sillä tietää, että moni vastaavan tilanteen kokenut ei ole hakenut apua tai välttämättä edes tehnyt rikosilmoitusta. 

”Läheisen petoksen myötä moni maksaa kaikessa hiljaisuudessa pois velkoja, joita ei ole itse tehnyt ja kärsii omassa elämässään seuraukset. Toivon, että oma tarinani rohkaisee muita vastaavaa kokeneita tekemään rikosilmoituksen ja saattamaan tekijän vastuuseen teoistaan”, Jaana avaa.

”Toivon, että oma tarinani rohkaisee muita vastaavaa kokeneita tekemään rikosilmoituksen ja saattamaan tekijän vastuuseen teoistaan.”

Pikavippejä 20 000 euron edestä

”Huomasin keväällä 2020 silloisen puolisoni käyttäneen tietojani väärin, kun nimelläni alkoi tulla outoja laskuja”, Jaana kertoo. Puoliso oli ollut Jaanan luona vastaanottamassa laskut ennen kuin nainen itse ehti nähdä niitä. Laskuja alkoi kuitenkin tulla sähköisesti myös suoraan Jaanan OmaPostiin, jolloin epäilykset heräsivät ja hän alkoi selvittää tilannetta.

”Lopulta kävi ilmi, että nimissäni oli otettu pikavippejä edeltävän vuoden aikana melkein 20 000 euron edestä”, Jaana toteaa. Puoliso oli maksanut laskuja osittain pois, ettei Jaana saisi tietää asiasta ja näin petos pysyikin piilossa usean kuukauden ajan.

Puoliso oli ottanut Jaanan nimissä pikavippejä edeltävän vuoden aikana lähes 20 000 euron edestä.

Oma luottokielto -merkintä keskeytti kierteen ja toi mielenrauhaa 

Kävi ilmi, että puoliso oli hakenut lainaa järjestelmällisesti eri pikavippifirmoista Jaanan tiedoilla. Puoliso oli luonut naisen nimellä uuden sähköpostiosoitteen petostaan varten, ja tämän ollessa pois kotoa kaivanut verkkopankin käyttöön tarvittavat tiedot.

”Kun asian laajuus selvisi minulle, tein heti rikosilmoituksen. Poliisista minua neuvottiin tekemään myös omaehtoinen luottokielto, jonka teinkin välittömästi”, Jaana sanoo. 

Hän kertoo keskustelleensa puolisonsa kanssa asiasta jo ennen luottokieltomerkinnän tekemistä. Puolisonsa lupauksista huolimatta Jaana ei kuitenkaan voinut luottaa siihen, että puoliso lopettaisi lisävelan ottamisen ilman luottokieltopalvelun käyttöönottoa.

”En pystynyt luottamaan hänen sanaansa, joten luottokieltopalvelu toi itselleni mielenrauhan. Pystyin olemaan varma, ettei lisää velkaa ole enää tulossa”, Jaana summaa.

Mikä on Oma luottokielto?

Oma Luottokielto -turvamerkintä ehkäisee lisävahinkoja, kun identiteettivarkaus on jo tapahtunut. Kun luottoa, maksuaikaa tai laskutukseen perustuvia sopimuksia tekevät yritykset tarkistavat uuden asiakkaan luottotiedot Suomen Asiakastieto Oy:n rekisteristä, Oma Luottokielto -turvamerkintä keskeyttää automaattisen prosessin. Vain merkinnän asettaneella henkilöllä itsellään on Asiakastiedolta saatu todistus, jonka avulla prosessia voi jatkaa manuaalisessa käsittelyssä.

Lue lisää Oma luottokielto -merkinnästä →

”Omaehtoinen luottokielto oli minulle tuon hetken pelastus.”

Kuukausia kestäneen selvitystyön päätteeksi tilanne ratkesi käräjäoikeudessa

Jaana kertoo käyttäneensä kuukausia selvittääkseen puolisonsa aiheuttamia velkasotkuja. Asian paljastuttua pariskunta erosi, eikä ex-puolisolla ollut enää tarvetta tai mahdollisuutta piilotella tekojaan. Laskuja tipahteli postiluukusta useita kuukausia asian paljastumisen jälkeen, vaikkei uutta velkaa enää muodostunutkaan.

”Olin tuohon aikaan todella stressaantunut; jokainen postiluukun kolahdus säikäytti ja pikavippifirmojen mainokset (joita edelleen tulee postissa) saavat sykkeeni nousemaan vielä tänäkin päivänä”, Jaana kuvailee.

Reilu puoli vuotta asian paljastumisen jälkeen asia saatiin päätökseen käräjäoikeudessa. Ex-puoliso myönsi kaiken ja sai petoksesta tuomion, Jaanalle ei tullut velkoja maksettavakseen senttiäkään.

Asia saatiin päätökseen käräjäoikeudessa puoli vuotta myöhemmin; Jaanalle ei tullut velkoja maksettavakseen senttiäkään.

Käytännön asiat ratkesivat, henkiset jäljet jäivät pitkäksi aikaa

Identiteettivarkaus on aina haastava tilanne, joka vaatii paljon selvitystyötä ja yhteydenottoja eri tahoihin. Jaanan kohdalla lisäkuormitusta aiheutti se, että petoksen tekijä oli oma puoliso, jonka kanssa hän oli jakanut elämänsä. Kun luotettava läheinen ihminen tekee petoksen, se horjuttaa luottamusta perusteellisella tavalla ja voi jättää henkiset jäljet pitkäksi aikaa.

”Tilanne oli osaltani henkisesti todella kuormittava. Henkilö, jonka pitäisi haluta minulle vain hyvää ja toimia tukena ja turvana, tekee jotain tällaista”, Jaana toteaa surullisena.

Jaana kertoo kokeneensa, että jäi tuomion jälkeen tyhjän päälle. Henkisesti kuormittava ja raskas tilanne oli vaatinut hänen huomionsa useiden kuukausien ajan. Kun tilanne lopulta saatiin päätökseen, koko elämä oli rakennettava uudestaan: kuormittava tilanne oli poissa, mutta niin olivat myös ex-puoliso ja yhteinen totuttu elämä.

Kuormittava tilanne oli poissa, mutta niin olivat myös ex-puoliso ja yhteinen totuttu elämä.

Luottamus palautui ja urakehitys jatkui ilman ongelmia

Jaana tapasi nykyisen kumppaninsa pian tapahtuneen jälkeen. Hän iloitsee, ettei tapahtuneesta jäänyt traumoja parisuhderintamalla ja hän on pystynyt luottamaan nykyiseen kumppaniinsa. 

Haastava tilanne ei Jaanan onneksi hankaloittanut myöskään talousalalla töiden saamista. ”Olen ollut jo reilun vuoden talousalalla töissä, joten urakehitykselle ei onneksi koitunut ongelmia tästä sotkusta”, hän huokaisee helpottuneena.

Tietovahti tuo jatkossa taloudellista turvaa

Jaana vaihtoi Oma luottokielto -merkinnän Tietovahti-palveluun vuoden luottokiellon jälkeen. Hän kertoo kokeneensa akuuteimman riskin tietojensa väärinkäytölle olleen ohi, mutta ei halunnut jäädä täysin oman onnensa nojaan henkilötietojensa suojaamisessa. 

”Tietovahti-palvelu ilmoittaa sähköpostitse, kun ostan jotain laskulle ja luottokelpoisuuttani tarkastellaan siinä samalla. Pystyn seuraamaan, kuka tietojani katselee ja huomaan, jos niitä katselee joku, jonka kanssa en itse ole ollut tekemisissä”, hän summaa ja kertoo kokevansa taloudellista turvaa Tietovahti-palvelun myötä.

”Tietovahti-palvelun myötä koen taloudellista turvaa, sillä jos tietojani käytetään väärin, saan asiasta heti tiedon.”

Mikä on Tietovahti?

Tietovahti ilmoittaa käyttäjälleen heti, kun hänen luottotietojansa kysytään. Ilmoituksen avulla henkilö voi varmistaa kyselyn syyn ja sen, ettei kyseessä ole identiteetin väärinkäyttö. 

Tietovahtiin kuuluva Onlinevahti seuraa tietojasi verkossa 24/7 ja ilmoittaa sinulle heti, kun havaitsee niihin liittyviä tietoturvariskejä. Kun lisäät henkilötietosi verkkopalveluun, Tietovahti vahtii niitä puolestasi avoimessa verkossa sekä deep webissä ja darknetissä. Jos palvelu havaitsee, että henkilötietojasi leviää verkossa, saat välittömästi varoituksen sähköpostiisi. 

Kirjautumalla palveluun voit selvittää, mistä henkilötiedot löytyivät, kuinka vakava haavoittuvaisuus on ja mitä toimenpiteitä tilanne vaatii, kuten esimerkiksi salasanan vaihtamista. Tarpeen vaatiessa saat apua kokeneilta toimihenkilöiltämme, jotka kartoittavat petosyritykset ja auttavat vahinkojen minimoinnissa. Tuki on avoinna vuorokauden ympäri joka päivä.

Tutustu Tietovahti-palveluun ja tilaa se käyttöösi samantien →
 

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804