Asiakastieto Media

Identiteettivarkauteen on puututtava nopeasti!

Uutinen23.10.2020

Identiteettivarkauteen on puututtava nopeasti!

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuoto on saanut monet miettimään omien henkilötietojensa suojaamista. Kyberturvallisuuskeskus on julkaissut kattavat ohjeet identiteettivarkaudelta suojautumiseen tietovuotojen uhreille. Tutustu ohjeisiin tästä. Ohjeissa mainitaan myös Oma luottokielto -turvamerkintä, joka kannattaa ottaa, jos tiedot ovat vuotaneet tämän tai jonkun muun tietovuodon yhteydessä rikollisten haltuun tai yleisesti nähtäville.

Usein tietovuodon uhriksi joutunut ei tiedä tietojensa vuotaneen. Rikolliset saattavat kerätä tietoja myös sosiaalisen median kanavista tai jopa kirjepostista, jolloin henkilön on lähes mahdotonta huomata rikoksen etenemistä. Valitettavan yleistä on myös, että rikoksen tekee uhrin lähipiiriin kuuluva henkilö, esimeriksi haltuunsa saamien pankkitunnusten avulla. Uhrille ei välttämättä selviä milloinkaan, miten tiedot ovat joutuneet toisen haltuun.

Tietovahti-turvapalvelu

Tietovahti ilmoittaa sähköpostilla, kun henkilön luottotietoja kysytään Suomen Asiakastiedon luottotietorekisteristä. Palvelu ilmoittaa kyselyn ajankohdan, kyselyn tekijän sekä hänen ilmoittamansa kyselyperusteen. Kyselyn peruste voi olla esimerkiksi laskulla ostaminen tai luoton hakeminen. Palvelun avulla on helppo huomata, jos joku toinen yrittää käyttää luottotietoja hyväkseen.

Palvelu ei vaikuta omaan luotonhakuun, mutta sen avulla on mahdollista huomata identiteettivarkaus ja ryhtyä nopeasti korjaaviin tai lisävahinkoja ehkäiseviin toimiin:
• Ota yhteyttä tietojasi kysyneeseen tahoon ja selvitä niiden käyttö.
• Tarvittaessa tee rikosilmoitus.
• Harkitse, tarvitsetko Oma luottokielto -turvamerkinnän

Asiakastiedon luottotietorekisteriä hyödyntää valtaosa suomalaisista luotollista kauppaa tekevistä yrityksistä, joten palvelu toimii erittäin kattavasti.
Minun Omatietoni -palveluun sisältyy myös tuki, josta saat apua identiteettivarkaustapauksissa tai, kun olet joutunut nettikiusaamisen kohteeksi. Tuki auttaa poistamaan julkisesta verkosta ja sosiaalisen median kanavista sinua tai lapsiasi koskevaa ei toivottua sisältöä. Tietovahti toimii myös Oma luottokielto -turvamerkinnän kanssa ja täydentää sen antamaa turvaa.

Lue lisää ja osta tästä

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804