Asiakastieto Media

Jos ei osaa twerkkaa, on hyvä kuunnella #TarkkaFyrkka'a!

Blogikirjoitus21.06.2017

Jos ei osaa twerkkaa, on hyvä kuunnella #TarkkaFyrkka'a!

Suomessa noin 80 000 alle 30-vuotiaalla on maksuhäiriö. Näillä nuorilla on suuri riski ajautua sivuraiteille elämän kivisillä poluilla. Uhkana on pahimmillaan asunnottomuus, koska vuokra-asuntoa on vaikea saada luottotietojen näyttäessä punaista.

Asiakastieto on jo useana vuonna jakanut nuorille tietoa oman talouden hallinnasta ja omien luottotietojen merkityksestä. Hanke kulkee nimellä #TarkkaFyrkka. Tänä keväänä järjestimme yhteistyössä Nuorten Akatemian kanssa 55 työpajaa peruskoulun ysiluokkalaisille. Videosta voit katsoa, mitä tunti pitää sisällään (TarkkaFyrkka-traileri 1:23 min).

Keskustellessamme oppitunneilla nuorten ja opettajien kanssa tuli selväksi, että mahdolliset taloushuolet heijastuvat myös koulunkäyntiin. Peruskoulussa oppimateriaali on sentään ilmaista, mutta kodin tiukka taloustilanne vaikuttaa mm. oppilaan vapaa-aikaan sekä harrastuksiin. Lukio-opiskelun varattomuus saattaa jopa estää. Nuorelle nämä ovat isoja asioita ja johtavat helposti kaveriporukan ulkopuolelle jääntiin. Katso mitä oppilaat ja opettaja aiheesta kertovat (2:12 min).

Rahaa oppii käyttämään sitä käyttämällä. Jos tästä ei ole kokemusta tai kokemukset liittyvät lähinnä rahojen riittämättömyyteen, saattaa täysi-ikäisyys tuoda nopeasti monia ongelmia. Nuori voi haluta päästä nopeasti käsiksi korkojen kera niihin asioihin, joista on jäänyt aiemmin paitsi. Vauhtisokeus yllättää ja pian ollaankin tilanteessa, jossa lainaa ja laskuja on moneen suuntaan. Häpeä tai muu estää hakemasta ajoissa apua ja umpisolmu kiristyy kiristymistään.

Luotto saattaa avata nuorelle aikuiselle ovet itsenäiseen elämään, kuten auton tai asunnon ostoon, mutta luottoa on osattava käyttää järkevästi. Pohjoissuomalainen suosikkiartisti on poikkeus, joka saa twerkkaamalla tarpeeksi fyrkkaa moisiin hankintoihin. Meille muille #TarkkaFyrkka antaa hyviä vinkkejä esimerkiksi vastuulliseen luotonottoon.

Heikki Ruponen

p.s. jos otsikko ei aukea ensilukemalla, voit hakea korvamadon tästä Antti Tuiskun Rahan takii –biisistä

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Mediayhteydet

Lehdistökontakti

markkinointitiimi@asiakastieto.fi