Asiakastieto Media

Omatieto.fi: 6 vinkkiä hyvän vuokralaisen valintaan

Artikkeli14.05.2019

Omatieto.fi: 6 vinkkiä hyvän vuokralaisen valintaan

Yksityinen vuokranantaja, älä oikaise vuokralaisen valinnassa. Paneutuminen valintaan palkitsee hyvällä vuokrasuhteella ja tasaisella kassavirralla. Tässä asiantuntijoiden vinkit hyvän vuokralaisen löytämiseen.

1. Mieti, minkälaiselle ihmiselle asunto sopii parhaiten

Pieni yksiö korkeakoulun kupeessa houkuttelee opiskelijoita, esteetön kaksio lähellä palveluja viehättää luultavasti eläkeläistä. Oikean kohderyhmän määrittelemällä voit valita sopivan kanavan vuokralaisen etsintään.

2. Laadi kattava ilmoitus

Liitä ilmoitukseen mukaan valokuvia, pohjapiirros ja mielellään myös video. Kerro kaikki vuokrasopimuksen erikoisehdot, esimerkiksi tupakointi- tai lemmikkikielto.

Julkaise ilmoitus sopivissa kanavissa ajallisesti porrastaen: Oikotie, Tori.fi, Vuokraovi tai vuokranantajien Facebook-ryhmät. Paikallislehtiäkään ei kannata unohtaa.

3. Haastattele vuokralaiskandidaatit

Haastattelun voi tehdä puhelimessä, WhatsApp-puhelulla tai videopuhelulla – keino löytyy aina. Kysy avoimia kysymyksiä ja pyri saamaan kattava kuva vuokralaiseksi pyrkivien elämäntilanteesta, syystä miksi he ovat muuttamassa ja kyvystä maksaa vuokra. Tiedustele, ovatko luottotiedot kunnossa, ja jos ehdokkaalla on maksuhäiriömerkintä, kysy sille selitystä.

Anna myös vuokralaiskandidaatin kysyä kaikki häntä askarruttavat kysymykset.

4. Pidä asunnosta yksityisnäyttö parhaille ehdokkaille

Tarkkaile näytöllä ehdokkaiden käytöstä: luottamusta herättää se, että ihminen tutustuu asuntoon rauhassa ja pohtii, sopisiko se hänelle.

5. Tarkista vuokralaiskandidaattien dokumentit

Pyydä henkilötodistus ainakin kandidaatilta, jonka aiot valita vuokralaiseksi. Voit kysyä myös palkkatodistusta töistä tai opiskelutodistusta sekä suositusta aiemmilta vuokranantajilta. Tarkista aina vuokralaisen luottotiedot. Maksuhäiriömerkintä ei välttämättä estä hyvää vuokrasuhdetta: varmista siis, että vuokralaisen selitys veloista käy yhteen merkintöjen kanssa. Sosiaalisen median profiileista saa kuvaa henkilön elämäntyylistä.

6. Tee vuokrasopimus ja käy sen ehdot läpi

Kun olet valinnut sopivan vuokralaisen, käy vielä läpi vuokrasopimuksen ehdot. Monella voi olla epäselvyyttä esimerkiksi vuokrankorotuskäytännöstä, irtisanomisajasta tai taulukoukkujen kiinnittämisestä.

Vinkit antoivat Suomen Vuokranantajat ry:n päälakimies Sanna Hughes ja vuokranantaja, Ostan asuntoja -blogin ylläpitäjä Harri Huru.
Lue lisää vuokranantajan luottotietopalveluista: Omatieto.fi
 

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804