Asiakastieto Media

Näillä vinkeillä vähennät identiteettivarkauden riskiä

Uutinen25.05.2022

Näillä vinkeillä vähennät identiteettivarkauden riskiä

Kiire ja hätiköinti ovat varmin tapa päätyä identiteettivarkaan kynsiin. Suojautuminen henkilötietovarkailta on haastavaa, mutta omalla toiminnalla voi vähentää riskiä huomattavasti. Tutustu vinkkeihin, joiden avulla voit väistellä identiteettivarkaiden asettamia ansoja.

1. Huolehdi pankkitunnuksistasi

Vahva tunnistautuminen helpottaa asiointia verkossa, mutta väärissä käsissä pankkitunnukset voivat aiheuttaa isoja vahinkoja. Tyypillisesti rikolliset keräävät esimerkiksi pankkitunnuksia väärennettyjen verkkosivujen avulla, jotka muistuttavat pankin omia sivuja. Tietojen avulla he pyrkivät kirjautumaan uhrin oikealle pankkitilille ja tekemään sieltä siirtoja rikollisten tileille. 

Valitettavan usein henkilön tunnistetietoja käyttää väärin henkilö, johon uhri luottaa ja jolla on pääsy henkilön kotiin. 

Pankkitunnukset kannattaa aina säilyttää huolella ja sellaisessa paikassa, jossa ne eivät päädy toisten henkilöiden käsiin. Verkossa tunnuksia ei tule ikinä syöttää epäilyttäville sivuille. Tarkasta aina sivun osoite ennen tietojen syöttämistä. 

2. Henkilökohtaisten tunnusten syöttäminen julkisilla paikoilla

Rikolliset saattavat vakoilla henkilöitä julkisilla paikoilla ja pyrkiä näin saamaan haltuunsa esimerkiksi puhelimen suojakoodin tai pankkikorttisi tunnuksen. Moniin sovelluksiin pääsee kirjautumaan puhelimella, joten puhelimen koodin kanssa kannattaa olla erittäin tarkkana. 

Ole varovainen käyttäessäsi esimerkiksi pankkisovelluksia julkisissa ympäristöissä. Älä jätä matkapuhelinta ilman valvontaa. Käytä turvallista ja vaikeasti arvattavaa koodia puhelimessasi. Jos sinut ryöstetään, on tärkeää sulkea Sim-kortti mahdollisimman pian. Jos mahdollista, etälukitse puhelin. Jos nostat rahaa automaatista, ole erityisen tarkkana ja suojaa pin-koodisi.

3. Tietojen antaminen puhelimitse

Tietoja kalastellaan usein puhelimitse. Rikollinen voi esiintyä esimerkiksi viranomaisena tai pankkivirkailija ja pyytää uhria luovuttamaan pankkitietojaan. On hyvä muistaa, että pankki tai poliisi ei koskaan kysy pankkitunnuksia puhelimessa.  Rehelliset toimijat eivät pyri koskaan saamaan tietoja kiireeseen vedoten. 

Jos sinulla on pienintäkään epäilystä soittajasta tai jos sinulta pyydetään henkilötietoja, ole valppaana. Voit etsiä verkosta nykyisen pankkisi tai viranomaisen numero ja varmista tiedot.

Muista nämäkin

  • Seuraa tilitapahtumiasi säännöllisesti. Jos et tunnista tilitapahtumaa, voit olla yhteydessä pankkiisi
  • Seuraa luottotietojasi ja niiden kyselyitä Tietovahti-palvelulla. Jos luottotietojasi kysytään yllättäen, saattaa se olla merkki identiteettisi väärinkäytöstä. Palvelulla seuraat myös muita henkilökohtaisia tietojasi ja saat 24/7 tukea, jos joudut identiteettivarkauden uhriksi Lue lisää tästä
  • Älä levitä sosiaalisessa mediassa henkilökohtaisia tietojasi tarpeettomasti
  • Ilmoita kadonneesta henkilöllisyystodistuksesta heti kuin mahdollista poliisille
  • Jos henkilötietosi päätyvät vääriin käsiin, hanki itsellesi Oma luottokielto -turvapalvelu

 

Lue lisää identiteettisi turvaamisesta

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804