Asiakastieto Media

Tietomurtoon on reagoitava nopeasti!

Uutinen13.05.2024

Tietomurtoon on reagoitava nopeasti!

Tietomurtojen yleistyessä monet ovat alkaneet miettimään omien henkilötietojensa suojaamista. Oma luottokielto -turvamerkintä kannattaa ottaa, jos tiedot ovat vuotaneet tietomurron yhteydessä rikollisten haltuun tai yleisesti nähtäville. Esimerkiksi Tietosuojavaltuutetun toimisto on julkaissut kattavat ohjeet identiteettivarkaudelta suojautumiseen tietoturvaloukkauksen uhreille.

Usein tietovuodon uhriksi joutunut ei tiedä tietojensa vuotaneen. Tietovahti vahtii henkilötietojesi käyttöä, joten palvelu kannattaa aktivoida käyttöön erityisesti silloin, kun pelkäät että väärinkäyttö voi olla mahdollista. Rikolliset saattavat kerätä tietoja myös sosiaalisen median kanavista tai jopa kirjepostista, jolloin henkilön on lähes mahdotonta huomata rikoksen etenemistä. Valitettavan yleistä on myös, että rikoksen tekee uhrin lähipiiriin kuuluva henkilö, esimeriksi haltuunsa saamien pankkitunnusten avulla. Uhrille ei välttämättä selviä milloinkaan, miten tiedot ovat joutuneet toisen haltuun.

Ota Tietovahti heti käyttöösi ja säästä yli 20 €! Siirry ostamaan ->

Tietovahti-palvelun avulla tarkastat ja seuraat ovatko tietosi vuotaneet esimerkiksi tietomurron yhteydessä. Palvelu ilmoittaa sähköpostilla, kun henkilön luottotietoja kysytään Suomen Asiakastiedon luottotietorekisteristä. Palvelu ilmoittaa kyselyn ajankohdan, kyselyn tekijän sekä hänen ilmoittamansa kyselyperusteen. Kyselyn peruste voi olla esimerkiksi laskulla ostaminen tai luoton hakeminen. Palvelun avulla on helppo huomata, jos joku toinen yrittää käyttää luottotietoja hyväkseen.

Palvelu ei vaikuta omaan luotonhakuun, mutta sen avulla on mahdollista huomata identiteettivarkaus ja ryhtyä nopeasti korjaaviin tai lisävahinkoja ehkäiseviin toimiin.

Jos huomaat tietosi vuotaneen, toimi seuraavasti:

  • Ota yhteyttä tietojasi kysyneeseen tahoon ja selvitä niiden käyttö.
  • Tarvittaessa tee rikosilmoitus.
  • Harkitse, tarvitsetko Oma luottokielto -turvamerkinnän.
     

Asiakastiedon luottotietorekisteriä hyödyntää valtaosa suomalaisista luotollista kauppaa tekevistä yrityksistä, joten palvelu toimii erittäin kattavasti.
Tietovahti-palveluun sisältyy myös tuki, josta saat apua identiteettivarkaustapauksissa tai, kun olet joutunut nettikiusaamisen kohteeksi. Tuki auttaa poistamaan julkisesta verkosta ja sosiaalisen median kanavista sinua tai lapsiasi koskevaa ei toivottua sisältöä. Tietovahti-palvelu toimii myös Oma luottokielto -turvamerkinnän kanssa ja täydentää sen antamaa turvaa.

Tietovahti valvoo asettamiesi tietojen käyttöä ja Oma luottokielto estää vuotaneiden tietojen hyödyntämisen. Lue lisää palveluista osoitteessa omatieto.fi.

Suomen Asiakastieto Oy on Suomen johtavia digitaalisten yritys- ja luottotietopalvelujen toimittajia. Palvelumme auttavat yrityksiä ja kuluttajia päivittäisessä digitaalisessa päätöksenteossa sekä rahoituksen, myynnin ja markkinoinnin prosesseissa. Asiakastieto on osa pohjoismaista asiantuntijayritystä Enento Groupia, joka toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Mediayhteydet

Lehdistökontakti

markkinointitiimi@asiakastieto.fi