Asiakastieto Media

Epäiletkö tietovuotoa? 2 nopeaa tapaa tietovuodon tarkistamiseen

Blogikirjoitus29.06.2023

Epäiletkö tietovuotoa? 2 nopeaa tapaa tietovuodon tarkistamiseen

Tietovuodot ovat yleistyneet viimeisten vuosien aikana kaikkialla maailmassa. Traficomin julkaiseman tiedotteen mukaan tietovuotojen määrä kasvaa selvästi myös Suomessa. Sen seurauksena kyberturvallisuuden uhkatason katsotaan nousseen. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä tietovuodolla tarkoitetaan, mistä tietovuoto johtuu ja miten voit tarkistaa ovatko omat tietosi joutuneet tietovuodon kohteeksi. Jaamme lisäksi asiantuntijoidemme neljä ohjetta tietovuodolta suojautumiseen.

Tässä tietovuotoja käsittelevässä artikkelissa:

- Tietovuoto tarkoittaa salassa pidettävien tietojen leviämistä ulkopuolisille. Sen taustalla voi olla useita syitä.

- Nopea tapa tietovuodon tarkistukseen on Kyberturvallisuuskeskuksen ja Tietovahti-palvelun hyödyntäminen.

- Jos epäilet tietovuotoa, tee aina rikosilmoitus poliisille.

- Asiantuntijoiden neljä ohjetta tietovuodolta suojautumiseen: huolellisuus, turvalliset sivustot, Tietovahti ja luottokieltomerkintä.

Tietovuoto tarkoittaa salassa pidettävien tietojen leviämistä ulkopuolisille

Tietovuoto tarkoittaa salassa pidettävien tietojen leviämistä ulkopuolisten nähtäville. Tietovuodon vakavuus riippuu tallennetuista tiedoista sekä siitä, mihin tietoihin tietoturvavuodon vuoksi on onnistuttu pääsemään käsiksi.

Vuodettu tieto voi olla esimerkiksi käyttäjätunnuksia, salasanoja, henkilötietoja, osoitteita tai maksukorttitietoja. Tällaiset listat pyritään usein myymään verkossa rikollisille, jotka yrittävät hyötyä tiedoista rahallisesti.

Lue myös: Henkilötietojen suojaaminen: 5 vinkkiä henkilötietojen suojaamiseen

Tietovuoto voi johtua tietomurrosta tai inhimillisestä erehdyksestä

Tietovuoto voi johtua monesta eri syystä. Sen taustalla voi olla rikoksena pidettävä tietomurto, eli yritys murtautua henkilön tai yrityksen arkaluontoisiin tietoihin. Esimerkiksi Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto johti vakavaan tietovuotoon, jossa rikolliset jakoivat kymmenien tuhansien henkilöiden tietoja eteenpäin.

Tietovuoto voi tapahtua myös inhimillisen erehdyksen tai puutteellisen suojauksen seurauksena, toisin kuten aina tarkoituksellisesti toteutettu tietomurto.

Korostus: Tietovuoto voi tapahtua esimerkiksi tietomurron, inhimillisen erehdyksen tai puutteellisen suojauksen seurauksena.

2 nopeaa tapaa tietovuodon tarkistukseen

Yksityishenkilön voi olla vaikeaa huomata, jos omat tiedot ovat levinneet verkkoon, ellei kyseinen tietovuoto nouse julkisuuteen sen laajuuden tai vakavuuden vuoksi. Kyberturvallisuuskeskus informoi tuoreista tietovuodoista omilla sivuillaan, se on luotettava lähde tietovuotojen tarkistamiseen.

Hyvä tapa omien tietojen seuraamiseksi on hyödyntää Tietovahti-palvelua, joka hälyttää, jos tietosi löytyvät verkosta. Tietovahti kertoo, minkä tietovuodon yhteydessä tiedot ovat vuotaneet verkkoon. Sen avulla tietovuoto on mahdollista huomata ajoissa, jolloin siihen ehtii reagoida nopeasti.

Korostus: Kyberturvakeskus on luotettava lähde tietovuotojen tarkistamiseen. Lisäksi omien tietojen seuraamiseen kannattaa hyödyntää Tietovahti-palvelua.

Jos epäilet tietovuotoa, tee rikosilmoitus

Tee rikosilmoitus poliisille, jos epäilet, että tietosi ovat vuotaneet tietovuodon yhteydessä verkkoon tai muille ulkopuolisille tahoille. Voit tehdä sähköisen rikosilmoituksen poliisin verkkopalvelussa.

Vaikka rikollinen olisi saanut haltuunsa sähköpostiosoitteesi ja yrittäisi uhkailla levittävänsä myös muita tietojasi, monessa tapauksessa arkaluontoisia tietoja ei ole todellisuudessa vuotanut rikollisten käsiin. Jos saat kiristysviestin, pysy rauhallisena. Älä missään tapauksessa anna rikollisten kiristää sinua tiedoilla, vaan tee aina myös kiristysyrityksistä ilmoitus poliisille.

Älä missään tapauksessa anna rikollisten kiristää sinua tiedoilla, vaan tee aina kiristysyrityksistä ilmoitus poliisille.

Asiantuntijoidemme 4 ohjetta tietovuodolta suojautumiseen

Koska tietovuoto on vakava asia, joka saattaa johtaa pahimmillaan jopa identiteettivarkauteen, siltä kannattaa suojautua. Listasimme alle asiantuntijoidemme neljä ohjetta, joiden avulla onnistut pienentämään tietovuodon riskiä huomattavasti.

Lue myös: Tietomurto: näin tunnistat merkit ja suojaudut tietomurroilta

1. Oma huolellisuus on paras keino suojautua tietovuodolta

Kun haluat suojautua tietovuodon varalta, kaikki lähtee omasta huolellisuudesta. Omia tietojaan ei kannata levittää tarpeettomasti sosiaalisessa mediassa tai muissa verkkopalveluissa. Lisäksi lomakkeita täyttäessä on hyvä pohtia, tarvitseeko kyseinen taho välttämättä kaikkia pyydettyjä tietoja. Esimerkiksi uutiskirjettä tilatessa pitäisi riittää pelkkä sähköpostiosoite, joten on turha antaa samassa yhteydessä kotiosoitettaan tai puhelinnumeroaan.

Korostus: Omia tietojaan ei kannata levittää tarpeettomasti, ja lomakkeita täyttäessä on hyvä pohtia, tarvitseeko kyseinen taho välttämättä kaikkia pyydettyjä tietoja.

2. Käytä vain turvallisia sivustoja

Kiinnitä huomiota myös sivuston turvallisuuteen; omaa henkilötunnusta ei kannata jakaa verkkosivuilla, jotka eivät ole suojattuja. Sivuston turvallisuus on helppo tarkistaa osoitekentän vieressä näkyvästä lukon kuvasta; lukko näkyy silloin, kun sivusto on turvallinen. Jotkut sivustot varoittavat automaattisesti, jos sivusto ei ole täysin suojattu.

3. Seuraa omia tietojasi Tietovahdin avulla

Tietovahti-palvelun avulla voi seurata omia tietojasi ja huomata, jos ne ovat levinneet tietovuodon yhteydessä vääriin paikkoihin. Tietovahti myös ilmoittaa, jos henkilötietojasi yritetään käyttää esimerkiksi luotollisten sopimusten tekemiseen (laskulla osto, osamaksusopimus, puhelinliittymän avaus jne.).

Saat ilmoituksen palvelusta myös silloin, kun teet itse sopimuksia. Jos ilmoitus luottotietokyselystä tulee yllättäen, voi kyseessä olla identiteettivarkauden avulla tehtävä petos.

Autamme Tietovahti-palvelun asiakkaita tuessamme ympäri vuorokauden, jotta tietovuotoihin päästään reagoimaan nopeasti ja vahingot saadaan minimoitua.

Tutustu Tietovahti-palveluun ››

4. Aseta luottokielto, jolla minimoit riskin tietojesi väärinkäyttöön

Oma luottokielto -palvelu vähentää tehokkaasti henkilötietojen rikollisen käytön mahdollisuutta. Kun käytät Oma luottokielto -palvelua, Asiakastieto ilmoittaa luoton myöntäjälle automaattisesti, että haluat rajoittaa tietojesi käyttöä lainan tai muiden vastaavien luotollisten sopimusten tekemiseen.

Oma luottokielto kannattaa ottaa, jos henkilötietosi ovat päätyneet vääriin käsiin tai epäilet sitä. Kun haluat itse tehdä luotollisia sopimuksia, voit laittaa Oman luottokiellon tauolle.

Tutustu Oma luottokielto -palveluun ››

Haluatko lisätietoa tai apua tietovuodolta suojautumiseen? Ota yhteyttä!

Jos kaipaat lisätietoa tai apua tietovuodolta suojautumiseen, älä epäröi ottaa yhteyttä. Autamme mielellämme! Ota yhteyttä täällä.

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804